CZ-NACE - Zpracovatelský průmysl

[C] Zpracovatelský průmysl

Tato sekce zahrnuje mechanickou, fyzikální nebo chemickou přeměnu materiálů nebo komponentů na nové produkty (zboží), ačkoliv toto nelze použít jako jednotné univerzální kritérium pro definování výroby zboží, tj. zpracovatelského průmyslu, (dále pod poznámkou ke zpracování odpadů). Materiály, látky a suroviny, které se využívají jako vstupy zpracovatelského průmyslu, jsou produkty zemědělství, lesnictví, rybolovu a akvakultury, těžby, dobývání kamene a písků a jílů nebo se též může jednat o produkty jiných zpracovatelských činností. Podstatná změna, renovace nebo rekonstrukce produktů se obecně považuje za výrobu zboží, a zařazuje se tedy do zpracovatelského průmyslu.

Výsledkem výrobního postupu jsou buď hotové výrobky určené pro užívání nebo spotřebu, nebo polotovary určené k dalšímu opracování nebo zpracování. Příklad: Produkt rafinace oxidu hlinitého je vstupem používaným pro primární výrobu hliníku, primární hliník je vstupem pro závod na výrobu hliníkového drátu a hliníkový drát je vstupem pro výrobu drátěných výrobků.

Výroba speciálních dílů, doplňků a příslušenství ke strojům a zařízením je zásadně přiřazena do stejné třídy jako výroba příslušných strojů a zařízení. Výroba nespecializovaných dílů strojů a zařízení (např. motorů, pístů, elektromotorů, elektrických celků, ventilů, převodů, kuličkových ložisek) je zařazena v příslušných třídách odděleně od strojů a zařízení, pro které mohou být tyto díly a zařízení použity. Nicméně výroba speciálních dílů nebo speciálního příslušenství vyráběná litím nebo vytlačováním plastů je zahrnuta ve skupině 22.2.

Montáž dílů produktů se rovněž zahrnuje do zpracovatelského průmyslu. Patří sem také montáž produktů ze smontovaných dílů, a to jak z dílů vlastní výroby tak z dílů koupených.

Zpětné získávání surovin z odpadů, tzn. zpracování odpadů na druhotné suroviny, je zařazeno do skupiny 38.3 (Úprava odpadu k dalšímu využití). Ačkoliv tato činnost může zahrnovat též fyzikální nebo chemickou přeměnu, nepovažuje se za výrobu zboží, a nespadá tedy do zpracovatelského průmyslu. Hlavním účelem této činnosti je úprava nebo zpracování odpadů, proto je zařazena do sekce E (Zásobování vodou; činnosti spojené s odpadními vodami, odpady a sanacemi). Naopak výroba nových hotových produktů (na rozdíl od druhotných surovin) je zařazena do zpracovatelského průmyslu i tehdy, pokud jsou při této výrobě jako vstup využívány odpady. Např. získávání stříbra z odpadu filmů se tak považuje za výrobu v rámci zpracovatelského průmyslu.

Specializovaná údržba, opravy a instalace strojů a zařízení patří obecně do oddílu 33 (Opravy a instalace strojů a zařízení). Avšak opravy počítačů (přístrojů na zpracování dat) a spotřebního zboží jsou zařazeny do oddílu 95 (Opravy počítačů a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost), zatímco opravy motorových vozidel do oddílu 45 (Velkoobchod, maloobchod a opravy motorových vozidel).

Provádí-li se instalace strojů a zařízení jako specializovaná činnost, je zahrnuta v 33.20.

Poznámka: Hranice mezi výrobními činnostmi patřícími do zpracovatelského průmyslu a činnostmi spadajícími do ostatních sektorů klasifikačního systému mohou být poněkud nejasné. Obecně platí, že hospodářská odvětví sekce „Zpracovatelský průmysl“ zahrnují přeměnu materiálů na nové produkty. Výsledkem je nový výrobek. Definice nových produktů však může být subjektivní. Pro ujasnění jsou zde uvedeny činnosti, které v CZ-NACE do zpracovatelského průmyslu spadají:
- zpracování čerstvých ryb (filetování ryb), otevírání ústřic apod., které není prováděno na rybářském plavidle (10.20)
- pasterování a stáčení mléka do lahví (10.51)
- zpracování usní (15.11)
- impregnování dřeva (16.10)
- tisk a s ním související činnosti (18.1)
- protektorování pneumatik (22.11)
- výroba hotových betonových směsí (23.63)
- elektrochemické pokovování, pokovování, tepelné opracování kovů, leštění (25.61)
- přestavba a rekonstrukce strojů (např. automobilových motorů) (29.10)

Naopak existují činnosti, které sice příležitostně zahrnují transformační postupy, jsou však zařazeny do jiných sekcí CZ-NACE (nebo, jinak řečeno, nepatří do zpracovatelského průmyslu).

Mezi takové činnosti patří např.:
- těžba dřeva, zařazená do sekce A (Zemědělství, lesnictví a rybářství)
- úprava zemědělských produktů, zařazená do sekce A (Zemědělství, lesnictví a rybářství)
- úprava potravin pro okamžitou spotřebu na místě, zařazená do oddílu 56 (Stravování a pohostinství)
- úprava rud a jiných nerostů, zařazená do sekce B (Těžba a dobývání)
- výstavba a montážní činnosti prováděné na staveništi, zařazené do sekce F (Stavebnictví)
- rozdělování zboží z velkých balení do menších, a to vč. balení, přebalování nebo plnění lihovin, chemikálií a jiných tekutin do lahví, třídění odpadu; míchání barev dle přání zákazníka; řezání kovů dle přání zákazníka; zpracování, jehož výsledkem není rozdílné zboží, zařazené do sekce G (Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel)